Nämä liikuntalajit laihduttavat eniten

Laihduttava liikunta

Liikunta on oleellinen osa painonpudotusprosessia. Yleensä paino putoaa hitaammin pelkän liikunnan avulla kuin pelkän ruokaan keskittyvän dieetin avulla. Kun nämä kaksi yhdistää, on painonpudotus varmaa ja pitkäaikaisempaa. Liikunnalla on monia laihtumista ja yleistä elämänlaatua parantavia tekijöitä. Lisäksi se auttaa pitämään menetetyt kilot poissa laihdutuskuurin jälkeenkin. Liikunnallinen ihminen on energinen ja hyvinvoiva ja kuluttaa kaloreita enemmän myös levossa. Vartalo kiinteytyy etkä vain laihdu. Nämä kaikki seikat auttavat ja motivoivat painonpudotuksessa ja sen jälkeenkin.

Liikunnan harrastamisen tulisi olla säännöllistä. Kolmesta viiteen kertaan viikossa tapahtuva urheilu auttaa jo huomattavasti. Ajallisesti liikuntaa ei tarvitse harrastaa pitkään. Yksi liikuntakerta voi kestää 15 minuutista tuntiin. Jo Kaikki liikunta on periaatteessa hyvästä mutta halutessasi kuluttaa mahdollisimman paljon kaloreita lyhyessä ajassa kannattaa harrastaa tiettyjä tehokkaita liikuntamuotoja. Laihtuminen on tehokkainta lajeissa, jotka ovat pitkäkestoisia ja syke pysyy matalalla. Jos olet kovin ylipainoinen, liikuntaharrastuksen aloittaminen voi olla hankalaa. Silloin kannattaa valita laji, joka ei rasita niveliä. Hyvä esimerkki on uinti.

Liikunta ja laihduttaminen

Liikunnan avulla ei kuitenkaan pysty laihtumaan vain tietyistä kehonosista. Siksi ei kannata keskittyä vain esimerkiksi vatsalihasten treenaamiseen. Liikunnan tulisi olla kokonaisvaltaista, sillä rasva palaa tasaisesti koko kehosta.

Laihduttavia liikuntalajeja

  • Spinning: sisäpyröily voi kuluttaa jopa 400kcal tunnissa
  • Uinti: ei rasita niveliä ja helppoa
  • Kuntosali: pitkien sarjojen tekeminen melko kevyillä painoilla edistää rasvanpolttoa
  • Pyöräily: tehokasta ja nivelille sopivaa
  • Lenkkeily:  sopivan matalalla sykkeellä polttaa rasvaa
  • Sauvakävely: tehokkaampaa kuin tavallinen kävely
  • Vesijumppa: tunnetaan myös nimellä hydrobic, raskasta mutta ei rasita niveliä
  • Hiihto: sekä ylä- että alavartalo ovat tehokkaassa työssä
  • Soutu: voi harrastaa myös sisällä soutulaitteella
  • Aerobic: hyvä valikoima erilaisia tunteja

 

Liikunnan harrastaminen ei aina merkitse sitä, että siihen olisi panostettava paljon rahallisesti esimerkiksi kuntosalimaksujen muodossa. Osaa lajeista voi harrastaa ihan itse ja jopa kotona. Vaikka liikunnalla saa edistettyä laihtumista ei pidä kuitenkaan unohtaa terveellistä ruokavaliota. Myös arkiliikunnan merkitystä ei pidä aliarvioida. Jo pelkkä tavallinen kävely on hyvästä, portaiden noususta puhumattakaan. Nämä mahdollisuudet kannattaa käyttää hyödyksi, jos siihen on tilaisuus. Pieni hengästyminen joka päivä parantaa kuntoa.

 

Kirjoittanut: Katja Lyytinen